Tuesday, July 14, 2015

elämän parhaita hetkiä



...noin niin kuin vaatimattomasti sanottuna.

Mutta niin se vain on, että muutamassa kuukaudessakin ehtii juurtua johonkin paikkaan niin syvästi, että viikko jossain muualla tuntuu maailman siisteimmältä jutulta. Ja kukapa ei rakastaisi road tripejä?

Viikon ajan elimme ihan täysillä. Nukuimme yön autossa ja toisen teltassa, menimme naku-uinnille kuumaan lähteeseen (mitä en suosittele, en vaikka olisi kuinka myöhä eikä ketään näyttäisi olevan mailla eikä halmeilla), puhaltelimme saippuakuplia, rakensimme tyynylinnoituksen ja liu'uimme mudassa. (Kohta 21! hehe.)

Lähdimme ylittämään Tongariroa, vaikka kaiken järjen mukaan täytyy olla aikamoinen idiootti, että sen kummemmin valmistautumatta lähtee tarpomaan vuorille keskellä talvea. No, hengissä selvisimme ja käännyimme takaisinkin, kun emme enää meinanneet pystyä hoipertelemaan lumimyrskyssä suorassa, mutta en suosittele. En ole koskaan ollut yhtä kylmissäni, ja kaikin puolin oli niin kamalaa, että ei auttanut kuin nauraa koko tilanteelle.

Osa matkasta lopulliseen päämärään taittui painajaismaista tietä pitkin, jonka nimi oli osuvasti Forgotten World Highway. Tosin onnellisena matkustajana lopulta nukahdin ja missasin kaikki neljä opussumia tiellä.

Pelasimme Monopolya, katselimme elokuvia, kahvittelimme ja kävimme leffateatterissa, koska välillä seikkailut ovat ihanan normaaleja. Skeittasimme tuntikausia, ajelimme tuntikausia, ja pysähdyimmme kaupungissa, jonka kellotornista ilmestyi tasatunnein nukkeja, jotka näyttelivät Romeota ja Juliaa.

Löysimme rantaa pitkin ajellessa talon, jonka pihalla oli omistajan mukaan yli 3000 teekuppia. Miehen edesmennyt vaimo alkoi keräämään kuppeja käydessään läpi vaikeaa ajanjaksoa elämässään, ja tämän kuoltua mies jatkoi harrastusta. Toinen jännittävä talo, jota pääsimme kiertelemään, oli asunnoksi muutettu vanha maitotehdas.

Oli ihanaa ja rentouttavaa, tähän mennessä yksi suosikkiseikkailuitani täällä.

Parasta koko reissussa kuitenkin oli, miten irralliselta ja kevyeltä koko ajan tuntui. Minä kun olen tällainen synnynnäinen kävelevä stressimöykky, ja takaraivossa tykyttää lähes aina jonkinlainen huoli tulevasta. Mielessä pyörii jatkuvasti, että riittääkö rahat, löydänkö töitä, minne seuraavaksi, löydänkö kivan yöpaikan, tapaanko mukavia tyyppejä, onko juuri nyt hyvä olla, ja ylipäätään kaikkea oikeastaan melko turhaa. Kun sitä voisi vain keskittyä tähän hetkeen.

Mutta kun ei tarvitse miettiä yöpaikkaa, ruokaa tai tekemisiä, se on vaihteeksi aika vapauttavaa. Heräsin aamulla tietämättä, mitä edessä olisi, mutta se oli ihan ok, koska poikakaverillani oli ainakin tuhat ja sata ideaa, mitä voisimme hänen kotihoodeillaan tehdä. Kunnon lomafiilis.

Yhdestä asiasta on kyllä valitettava: mielelläni olisin nähnyt ikonisen Mount Taranakin kokonaan. Nyt näin parhaimmillani kaikelta sateelta ja kaikilta pilviltä tämän verran:


Ps. Sainpahan viimein parin viikon jälkeen kirjoitettua tämän loppuun... Ensi kerralla palaan Tongan seikkailujen kanssa, mutta vasta kun olen palannut Uuteen-Seelantiin!

5 comments:

  1. Heippa :-) ihana blogi joka kasvattaa uus-seelanti kuumetta ja paljon! Mulla olis ollu muutama kysymys ja jos osaat auttaa tai heittää vinkkejä niin olis jees. En oo varma kuinka paljon oot matkustanu ympäriinsä mutta minkä luulet olevan paras tapa. Tulla maahan ja ettiä hostellista yms matkakumppaneita vai käyttää julkisia? Ja onko parempi käyttää julkisia vai näitä paketti bussimatka juttuja? Onko kokemuksia?
    Tää kysymys on aika henkilökohtainen enkä tiedä voiko tähän vastata mutta osaisitko arvioida mikä olisi realistinen matkabudjetti uuteen seelantiin kuukaudeksi?
    Ja vielä osaisitko vinkata mitään hyviä wwoofing sivustoja? Mitä kautta löysit oman paikan? :)
    Paljon kysymyksiä haha. Oon yrittäny googlettaa yms mutta ajattelin kysyä joltain joka siellä on! Kiitos jo etukäteen ja nauti seikkailuista siellä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei, sori että on kestänyt hetki vastata! Mielelläni vastailen, anna palaa jos tulee lisää kysymyksiä mieleen!

      Paras tapa matkustaa on auto, jos itse et voi tai halua ajaa, niin voit koittaa etsiä matkakumppania esim. hostellista tai Facebookista tai mistä vaan. Käteviä fb-ryhmiä on Backpackers New Zealand, Travelmate New Zealand, Working Holiday New Zealand jne... Koko maassa toimivat Nakedbus ja Intercity, olen käyttänyt molempia ja Nakedbusilla on usein halpoja "bussipasseja" joilla voit matkata ihan minne vain miten haluat, itselläni on sellainen. Lisäksi Manabus, Atomic Shuttles... Liftaaminen on yleistä ja kuulemma helppoa myös.

      Riippuu sinusta, että tykkäisitkö Strayn tai Kiwi Experiencen kaltaisesta jutusta, ne on ehkä enemmän semmosia turistibusseja ja KE myös tunnettu party busina ja itse kokisin ne aika rajoittavaksi, mutta olen kuullut hyviäkin juttuja.

      Riippuu tosi paljon, miten paljon rahaa menee, jos woofaan en välttämättä käytä viikossa lainkaan rahaa, jos en maksa majoituksesta, ruokaan sun muuhun menee ehkä 60-100 dollaria viikossa. Hostellit ovat n. 25-30 dollaria yöltä, vuokra riippuu paikasta, ehkä 110-150, mutta tällä hetkellä ole Queenstownissa ja huoneiden hinnat ovat enemmänkin 200 dollarin luokkaa viikolta. Välillä tulee tehtyä erityisempiä juttuja, esim. ostettua lentoja, laskuvarjohypättyä, ostettua jotain kalliista jne. Voin palata tähän myöhemmin kun tiedän paremmin, kuinka paljon olen käyttänyt kaikkiaan (tuskin haluan tietää...) Riippuu siis paljon matkustustyylistä!

      Tsekkaa wwoof nz (itse käytän tätä), helpx ja workaway :)

      Kiitos ja tule ihmeessä tänne!

      Delete
  2. Heippa! Ja kiitos PALJON kattavasta vastauksesta. Oli iso apu :-) Vielä jatkan tätä ahdistelua haha.. Oon saanu sen luokkaretki/turistikuvan noista strayan ja kiwin jutuista, joten en oo ihan intona niistä. Mietin esim tota naked bussia. Oon miettiny että noissa turistibusseissa tapaisi varmasti helposti uusia ihmisiä mutta esim naked bussissa tms niin oletko törmännyt paljon muihin reppureissaajiin jotka käyttää niitä? Mietin juuri sitä että miten helppo on tutustua uusiin ihmisiin jos kiertää nämä perus backpacker kulkuvälineet. Onko kokemuksia? Tämä on mun eka reissu yksin minneen, joten sen takia mietityttää. Onko uudessa seelannissa yleisesti paljon reppureissaajia? Ja jonkunlainen budjetti tms postaus uudesta seelannista olisi mielenkiintonen ja hyödyllinen :) Kiitos!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha anna tulla vaan :)

      Musta tuntuu, että oikeestaan suurin osa Nakedbusin ja Intercitynkin käyttäjistä ovat reppureissaajia - ylipäätään Uusi-Seelanti on täynnä muita reissaajia! Välillä vähän turhauttavankin paljon, mutta onneksi me suomalaiset olemme silti vähän harvinaisempia, heh. Mutta enivei, oon saanut pari hyvää ystävää nimenomaan Nakedbusilla matkatessa, ja aina sitä yleensä tulee jonkun kanssa juteltua :) Hostelleissa tietysti tapaa helposti muita, ja kaikenlaisissa aktiviteeteissa, sohvasurffatessa... välillä ihan vaan kävellessä jossain. Tinderissä, jos ei muuta keksi, haha.

      Mietin ite ihan samoja juttuja, mutta lopulta kaikki loksahtaa paikalleen täällä, oikeasti ei tarvitse suunnitella etukäteen kovinkaan paljoa!

      Delete
  3. Kiitos valtavasti! :-)

    ReplyDelete