Sunday, February 15, 2015

"oh, you're getting the full kiwi experience!"


Otsikon lausahduksen sanoi erään surffikaupan myyjä, kun kerroin, että asun ja auttelen lammasfarmilla. Heitä nauratti.

Kokemus tämä ainakin on.

Viikon aikana olen esimerkiksi oppinut ajamaan "gatoria", syöttänyt joka päivä vauvajänistä (tosin eilen se pääsi uuteen kotiin - kauhea ikävä jo), siirtänyt lehmiä ja lampaita, tyhjentänyt kompostin sekä lapioinut hevosenpaskaa. Olen "päässyt" kierrokselle kotiteurastamossa (kokemus sekin) ja kitkenyt rikkaruohoja ruukku ruukulta.

Lampaiden, lehmien ja vauvakanin lisäksi täällä on koiria, kissoja, joutsenia, ankkoja ja kanoja. Ainakin. Lampaat ovat suosikkejani: jostain syystä niin huvittavia ja valloittavia. Olen oppinut lampailta esimerkiksi seuraavaa:

Ruoka on kaikista tärkein ja kiinnostavin asia - oikeastaan se on melko lailla ainoa asia, mitä tarvitsee ajatella. Syödä voi aina, kun vain saa tilaisuuden, ja aina saa olla ahne. On ihan ok töniä ja tyrkkiä, jos on kyse ruuasta.

Jos sattuu olemaa uros, on iha ok, että on monta tyttöystävää - vaikka kymmenen.

Kun pissattaa tai kakattaa, niin antaa mennä: ei haittaa, vaikka katsoisi suoraan jotakuta tai kävelisi samalla.

Vaikka olisikin yli 140-kiloinen järkäle, voi hyvin rimpuilla ja töniä ihmisiä, kun he yrittävät pitää paikallaan. Tai astua varpaille. Mitä sitten.

Sellaista.

Olen huomannut, että täällä oleminen on varsin mukavaa. Ymmärrän helposti, miksi ihmiset hylkäävät liike-elämän ja alkavat elää farmielämää: tarvitseeko hyvään elämään juuri muuta kuin oman puutarhan, vähän joogaa, vähän surffausta ja paljon teetä? Jopa silloin, kun kaadoin sangollisen hevosenlantaa farkuilleni, yllätin itseni hymyilemästä. Tämä ei ole yhtään hassumpaa elämää. Erilaista toki, mutta ihan hyvällä tavalla. Tunnen itseni etuoikeutetuksi, että pääsen kokemaan tämän kaiken - ja vielä näin kivassa paikassa.

Vaivihkaa haaveilen jopa omasta puutarhasta. Tosin kun tulevaisuudessa asun söpössä tiilikartanossa Englannin maaseudulla, minun puutarhassani ei koskaan törmää karmiviin hämähäkkeihin tai ällöttäviin etanoihin.

Elämä on mukavaa muutenkin: pakastimen kyljessä on jääpalakone ja kiehuvaa vettäkin saa hanasta. Ulkona on poreallas ja tenniskenttä, ja siivoja käy täällä joka viikko. Minulla on myös oma huone ja oma kylppäri. (Vihdoinkin pääsin kunnon kuumaan suihkuun.)

Vapaa-ajalla juomme litroittain teetä, katselemme rygbya ja brittiläistä komediaa sekä luemme. Toisaalta olemme käyneet myös rannalla ja ympäröivissä lähikaupungeissa. Olen kirjoittanut paljon, ja jopa käynyt lenkkeilemässä. Kännykkää ja tablettia olen käyttäny minimaalisesti: toisaalta kenkkuilevan netin ja muiden ongelmien takia; toisaalta, koska ulkona on niin mielenkiintoista. Hävettäisi missata kaikki luonnon upeus ja vain kököttää koneella.

Yksi ilta kävin ulkona ihan vain kävelemässä, ja pelkästään se teki onnelliseksi. Elämä ei välttämättä ole tällä hetkellä hirveän villiä tai edes jännittävää, mutta välillä on kiva arvostaa pieniä juttuja. Sitä, kun saa silittää vauvajänistä, kun tuuli iskee kasvoille gatorilla ajaessa, tai kun kissa kiehnää jaloissa.

Ei sillä, että aina hymyilyttäisi ja miettisi elämän pieniä iloja. Ei, kyllä välillä on ihan rehellisesti perseestä. Mutta noin niin kuin yleensä, kyllä elämä on aika kivaa tällä hetkellä.

On tuntunut hyvältä rauhoittua ja ajatella. On ihanaa, kun ei ole tarvinnut stressata, minne mennä seuraavaksi ja mitä tehdä. Ja ei kai sitä muutenkaan pitäisi stressata. Vaivihkaa voisin kuitenkin taas kaivaa kartan esiin ja tutkia, minne jatkaa seikkailua.

Ehtiihän sitä.

Tarinoita ja kuvia riittää, joten kuulemisiin!

From now on I'll be writing a short summary in English at the end of every post: don't be harsh, I'm not going to be writing these with a dictionary next to me... Anyway, at the moment I am volunteering at a sheep farm in the Far North: in exchange for a few hours of work everyday I get accommodation and food. Besides sheep we've got beef, dogs, cats, swans, ducks, chickens...etc. So it has been a wonderful experience so far. I have learned to drive a "gator", done some weeding and fed the animals (including a tiny, adorable baby bunny, which unfortunately moved into a new home yesterday...) - and heaps of other stuff as well. I'm loving life here, and have really enjoyed the beautiful nature. I don't know how long I'll be staying yet and what I'll be doing next, so stay tuned, haha :)

No comments:

Post a Comment